HÁTFÁJÁS? DERÉKFÁJÁS?

 

Amikor megkérdezem egy páciensemet, hogy hol fáj, akkor a leggyakoribb válasz a hátam. Az emberek hajlamosak minden fájdalmukat hátfás kategóriába besorolni.

Hátfájás

A depresszió és a hátfájás

 

Közös genetikai faktorok állhatnak a hátfájdalom és a depresszió mögött egy friss tanulmány szerint az összefüggések kétirányúak.

 

A PAIN című szaklapban publikált tanulmány szerint összefüggés fedezhető fel a depresszió és a hátfájdalom megjelenése közt. A kutatók 2150 spanyol ikerpárral töltettek ki kérdőívet, amelyből kiderült, hogy azoknál, akik depressziós tüneteket mutattak, nagyobb eséllyel volt jelen hátfájdalom is.

 

 

A hátfájdalom – a többi krónikus fájdalomhoz hasonlóan – nem csak az alvást gátolja, de a vele járó szorongás is a pihenés ellen hat. Az így állandósult kimerültség tovább erősíti az ingerültséget, a depressziót, így még nehezebb elviselni a fájdalmat és egyre nehezebb aktív életet élni. A mozgásszegénység viszont tovább fokozza a fájdalmat. – A kört tehát valahol meg kell törni, a célzott fájdalomcsökkentés lehet az első lépés. Az öngyógyszerelés azonban hatástalannak vagy akár veszélyesnek is bizonyulhat, így – ha egyáltalán szükséges – a gyógyszerek beállítását mindig szakorvosra kell bízni, aki célzottan kezeli az ortopédiai problémát.

 

A fájdalomtól való félelem akadályoz meg a mozgásban. Ilyenkor érdemes olyan gyógyszer- és mellékhatásmentes fájdalomcsökkentő módszerekhez folyamodni, mint a lökéshullám terápia. A lökéshullám ugyanis áthatol a test felszínén – miután az orvos egy gél felvitele után a megfelelő kezelőfejjel a kijelölt helyre juttatja a hullámot – beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a fájdalmas izomcsomókat, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A terápia eredményessége már az első kezelés után érezhető, de a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet.

 

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/depresszio/17571/depresszio-es-hatfajas

Dr. Dobos Márta

ortopéd szakorvosi magánrendelés 

 

Szabaduljon meg a hátfájásátóll!

 

Kattintson a részletekért